Illegaal downloaden

Illegaal downloaden is kortgezegd: het zonder toestemming online afnemen van auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder daarvoor te betalen.

Hoewel de opkomst van streamingdiensten als Netflix en Spotify het aantal gevallen van illegaal downloaden doet terugdringen, zegt nog steeds 1 op de 3 Nederlanders wel eens een film of muziek te downloaden zonder hiervoor te betalen.

Is illegaal downloaden strafbaar?

Nee.

Illegaal downloaden is niet strafbaar. U kunt dus niet strafrechtelijk vervolgd worden voor het illegaal downloaden van muziek, films of games.

Wel kunt u civielrechtelijk worden aangesproken vanwege de schade die de auteur lijdt vanwege uw download. Illegaal films, muziek of computerspellen downloaden is namelijk een schending van het auteursrecht en dit kan binnen het civiele recht gehandhaafd worden. Dat betekent dat de eigenaar van auteursrechtelijk beschermd materiaal een schadevergoeding kan eisen van degene die zijn of haar product illegaal heeft gedownload. Dit gaat dus via het civiele recht en heeft niets met het strafrecht te maken.

Een handeling is namelijk pas strafbaar als er een verbod in het een wettelijke strafbepaling als zodanig strafbaar is gesteld. Illegaal muziek of films downloaden valt niet onder diefstal (de media wordt immers niet weggenomen, maar enkel gekopieerd). Het wetboek van strafrecht bevat verder geen artikelen die het illegaal films of muziek downloaden strafbaar stelt. 

In Nederland kunt u dus niet vervolgd worden voor het illegaal downloaden van games, muziek of films. Wel kunt u door de auteur aangesproken worden voor een schadevergoeding.