02 september 2019

Rechtbank Amsterdam straft strenger op wapenbezit

Nieuwsbericht

Sinds mei 2019 straft de rechtbank Amsterdam strenger voor wapenbezit dan andere rechtbanken. De rechtbank Amsterdam wil hiermee een signaal afgeven dat wapenbezit in de hoofdstad niet door de beugel kan.

In de afgelopen jaren is de hoeveelheid schietpartijen en liquidiaties sterk toegenomen in Amsterdam. Ook komt het steeds vaker voor dat handgranaten bij bijvoorbeeld café's worden neergelegd als een vorm van bedreiging door de onderwereld.

De Rechtbank Amsterdam heeft ervoor gekozen om een signaal af te geven en wapenbezit strenger te gaan bestraffen. Daarbij kan het zijn dat de straf voor wapenbezit soms wel een factor 3 of een factor 4 hoger uitvalt. Hoewel het begrijpelijk is dat de rechtbank Amsterdam een signaal wil afgeven door strenger te straffen, kan hierdoor wel de rechtsgelijkheid in het geding komen.

Op korte termijn zal de Rechtbank Amsterdam haar eigen richtlijnen publiceren voor wapenbezit, die dus afwijken van de landelijke richtlijnen. Hieronder staat al een kort voorbeeld van een aantal vormen van wapenbezit en welke straffen hiervoor doorgaans in Amsterdam voor opgelegd worden.

Gemiddelde straffen Wapenbezit Amsterdam ten opzichte van LOVS richtlijnen

Soort Wapen LOVS Richtlijn Richtlijn Rechtbank Amsterdam
Bezit Pistool 3 maanden GS OV 12 maanden GS OV
Bezit Handgranaat 6 maand GS OV 16 maand GS OV
Bezit automatisch vuurwapen 9 maand GS OV 18 maand GS OV

Wordt u verdacht van wapenbezit in Amsterdam of heeft u hiervoor een dagvaarding ontvangen? Neem dan contact op. Jonkers & Van Gemert advocaten kunnen u in dat geval adviseren over de te voeren processtrategie.

  • strafrecht

Klanten over
Jonkers & Van Gemert

Richard

Ik ben onlangs geadviseerd door Jonkers & Van Gemert advocaten over cryptocurrency. Ik ben blij eindelijk een advocaat te hebben gevonden die mij goed aanvoelt en hier heel veel over weet. Super tevreden dus!