31 juli 2017

Politie neemt website Hansa Market over

NIEUWSBERICHT

Donderdag 20 juli 2017 zijn er door de politie meerdere arrestaties verricht voor het verhandelen van drugs via de website Hansa Market. Daarnaast zijn er meer dan 1000 Bitcoins (BTC) in beslag genomen.

Als onderdeel van een internationale operatie tussen de Nederlandse politie, Europol, FBI, en de DEA zijn op 20 juni 2017 twee beheerders van de website Hansa Market in Duitsland opgepakt. De servers uit Litouwen zijn vervolgens overgezet en gekopieerd naar een Nederlandse server.

Hierna is de website, die zich op het dark web bevindt, 27 dagen beheerd door het Dark web team en het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie. Nadat de politie de website had gekaapt, hebben ze alle encryptie uitgeschakeld, zodat alle communicatie voor hen toegankelijk was. Op de website zijn in die periode van 27 dagen ruim 50.000 transacties verricht en ongeveer 500 afleveradressen verzameld.

Juridisch geoorloofd?

Het overnemen en beheren van een dark web website door de politie is een nieuwe en tamelijk onbeschroomde opsporingsmethode. Jonkers & Van Gemert advocaten vraagt zich af of deze actie juridisch wel geoorloofd is.

Zo is het maar de vraag of het faciliteren van drugshandel door de politie geen uitlokking is, en of de politie zich niet medeplichtig heeft gemaakt aan (internationale) drugshandel. Ook kan de politie zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan witwassen, vanwege het bemiddelen in Bitcointransacties tussen de gebruikers. Het wekenlang beheren en faciliteren van drugshandel door de politie, om daarmee verdachten te kunnen opsporen, is bovendien een vrij drastische en disproportionele opsporingsmethode.

Over ons Jonkers & Van Gemert advocaten is een advocatenkantoor gespecialiseerd in cybercrime en behandelt met regelmaat zaken waarbij het Dark web en bitcoins een rol spelen. Wanneer u wordt verdacht van een strafbaar feit waarbij deze drugsmarktplaatsen een rol spelen, is het van groot belang dat u wordt bijgestaan door een deskundige advocaat met kennis van Tor-browsers, cryptocurrencies en PGP encryptie.

Wordt u verdacht van online drugshandel via bijvoorbeeld Hansa Market? Neem dan contact met ons op.

U kunt ons bereiken via tel: 020-210 3334, PGP-mail, Wickr en EncroChat. U kunt hierover meer informatie vinden op onze contactpagina.

  • cybercrime

Klanten over
Jonkers & Van Gemert

Mw. M Barendsen

De inzet van mr. Jonkers is enorm. Tijdens de rechtszaak is hij scherp en bij de voorbereiding wordt enorm veel tijd in de klant geïnvesteerd. Met de rechtszaak is dan ook uitstekend resultaat behaald. Zeer tevreden over de werkwijze van mr. Jonkers.