01 maart 2017

Partydrug 4-FMP wordt per 1 april 2017 verboden

Algeheel verbod 4-FMP op komst

De designerdrug 4-FA (ook wel 4-FMP) zal hoogstwaarschijnlijk per 1 april 2017 verboden worden. Uit een brief van de staatssecretaris blijkt dat de regering voornemens is het middel op lijst I van de Opiumwet te plaatsen.

Wat is 4-FMP?

4 – FMP, voluit 4 – fluoramfetamine, is sinds 2005 in Nederland op de markt. De drug is populair in het uitgaansleven. Het effect van 4-FMP is te vergelijken met XTC. Gebruikers ervaren meer energie en een eufore stemming.

Volgens het RIVM zijn de risico’s van 4-FMP voor de individuele gezondheid en de volksgezondheid groot tot zeer groot te noemen. Sinds 2012 is het aantal meldingen van 4-FMP-intoxicaties sterk toegenomen, waarbij er in elk geval 2 dodelijke slachtoffers zijn gevallen, aldus het RIVM. Zowel het RIVM als het Trimbos instituut bevestigen dat de drug onder meer hartproblemen en hersenbloedingen kan veroorzaken.

Wat gaat er per 1 april 2017 veranderen?

Op 1 april 2017 wordt 4-FMP opgenomen op lijst 1 van de Opiumwet als ‘harddrugs’. Het is vanaf dan onder meer verboden om 4-FMP aanwezig te hebben, te verkopen, of te produceren. Gezien 4-FMP dan als harddrugs worden gezien, zal er op het aanwezig hebben van 4-FMP een maximum gevangenisstraf van zes jaar komen te staan. Op het verkopen of vervaardigen van 4-FMP zal een maximum gevangenisstraf van acht jaar komen te staan.

Dit betreffen natuurlijk maximumstraffen. Het is aannemelijk dat het Openbaar Ministerie vanaf 1 april 2017 zal aansluiten bij het straftoemetingsbeleid van MDMA.

Wat zijn de gevolgen van het verbod?

Het verbod zal het meest ingrijpend zijn voor handelaren in 4-FMP. De afgelopen jaren wordt 4-FMP namelijk veelvuldig online verkocht. Deze handelaren zullen per 1 april 2017 dienen te stoppen met hun werkzaamheden, indien zij niet vervolgd willen worden voor handel in hardrugs.

Voor de gemiddelde gebruiker zal het verbod als gevolg hebben dat zij het risico lopen aangehouden te worden wanneer zij 4-FMP pillen op zak hebben. Dit zal over het algemeen worden afgedaan met een strafbeschikking, wat van invloed kan zijn op iemands strafblad.

Wilt u meer informatie over de gevolgen van het 4-FMP verbod? Neem dan contact met ons op.

  • strafrecht

Klanten over
Jonkers & Van Gemert

Mw. M Barendsen

De inzet van mr. Jonkers is enorm. Tijdens de rechtszaak is hij scherp en bij de voorbereiding wordt enorm veel tijd in de klant geïnvesteerd. Met de rechtszaak is dan ook uitstekend resultaat behaald. Zeer tevreden over de werkwijze van mr. Jonkers.