01 oktober 2016

Strafbaar voor mensenhandel?

De kop is er af!

De sfeer van een ‘mega-zaak Vandaag was de eerste zittingsdag van de 14. De rechtbank moet zich de komende 4 weken buigen over de vraag of de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan mensenhandel. Dat gebeurt allemaal in de Van Hall-zaal van de rechtbank Amsterdam. Het is bijna gezellig druk in die Van Hall-zaal: Twee officieren van justitie, 3 rechters, 2 griffiers, 5 verdachten (met ieder een tolk naast zich), 5 advocaten, 2 bodes, 2 man parketpolitie, leden van de pers en een verdwaalde toeschouwer. Overal liggen papieren en ordners, men struikelt over de tassen en rolkoffers die volgepakt zitten met nog meer dossiermappen. Omdat ook de verdachten voorzien zijn van rolkoffers (ze zijn net geland met het vliegtuig), heeft de zittingszaal wel wat weg van een aankomsthal op Schiphol. Soms is het jammer dat er geen foto’s gemaakt mogen worden van de rechtszaal…

Het sluitstuk van jarenlang politie-onderzoek Al meer dan een jaar sta ik mijn cliënt in deze zaak bij. De komende weken vormen het sluitstuk van een bijzonder lang politieonderzoek naar mensenhandel. Het Openbaar Ministerie heeft haar messen geslepen, de verdediging is er klaar voor, het echte werk gaat nu beginnen. Al op de eerste dag vlogen de juridische verzoeken door de rechtszaal. De verdediging van een aantal verdachten stelt dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk is in haar vervolging, het OM heeft op haar beurt direct een ontnemingsvordering onder de neus van de verdachten gedrukt (de zogenaamde ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel, of korter: de pluk-ze maatregel).

Ons kantoor is er klaar voor en wij zijn benieuwd wat de komende weken zullen brengen.

Deze strafzaak is live te volgen via een twitterfeed van AT5.

  • strafrecht

Klanten over
Jonkers & Van Gemert

Asav

Mr. van Gemert was very quick to response to my inquiry and from that moment on he dealt my case in the most professional way. He was always available for me and made an immense effort to find the suitable way for me to approach my case.